ceteor

CETEOR Sarajevo po ovlaštenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja, VII put organizovao Program stučnog usavršavanja za energetske preglede i energetsko certificiranje objekata u FBiH – Modul 3

U organizaciji CETEOR-a, kompanije ovlaštene od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja za provođenje Programa osposobljavanja i godišnjeg stručnog usavršavanja za lica koja provode energetske preglede i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih zgrada sa jednostavnim i složenim tehničkim sistemima, održan je dvodnevni Program stručnog usavršavanja 29 i 30. 11. 2018. godine u prostorijama hotela Hills Sarajevo kojem je prisustvovalo 39 učesnika/auditora.

Opširnije...

Uspješno isporučen program finansiranja projekata smanjenja potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) kao mjere energijske efikasnosti (EE) u javnom i privatnom sektoru kroz Revolving Fond u deset (10) gradova BiH

 

Od 2013. godine GED projekt, koji finansira Vlada Švedske, realizuje aktivnosti institucionalizacije upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u Bosni i Hercegovini, promociji energijske efikasnosti (EE) i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE).

Opširnije...

Poziv na „Program usavršavanja za lica koja provode energetske preglede i energetsko certificiranje objekata“

CETEOR Sarajevo, po ovlaštenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja, organizuje Program usavršavanja znanja i vještina iz oblasti

energetskog certificiranja objekata i obavljanja energetskih pregleda:

PROGRAM OBAVEZNOG USAVRŠAVANJA LICA KOJA PROVODE ENERGETSKE PREGLEDE I/ILI ENERGETSKO CERTIFICIRANJE OBJEKATA SA JEDNOSTAVNIM I SLOŽENIM SISTEMIMA

Mjesto održavanja: Sarajevo (tačna lokacija će biti naknadno određena)  
Termin održavanja:
29 – 30. novembar/studeni 2018. godine

 

O PROGRAMU REDOVNOG USAVRŠAVANJA

Prema PravilnikuFederalnog ministarstva prostornog uređenja,Pravilnik o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata ("Službene novine FBiH", br. 28/10), godišnji Program obveznog  usavršavanja znanja iz energetskog certificiranja i obavljanja energetskih pregleda objekata obavezno pohađaju osobe koje su zaposlene u ovlaštenim pravnim licima koje provode energetske preglede i koje u svojstvu imenovane osobe u ovlaštenom pravnom licu potpisuju izvještaje o energetskim pregledima i energetske certifikate. Pored toga, Program usavršavanja pohađaju i sva fizička lica koja su završila Modul 1 (ovlaštena za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih objekata sa jednostavnim tehničkim sistemom) i Modul 2 (ovlaštena za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih objekata sa složenim tehničkim sistemom), kao i ostala lica koja su zainteresirana za sticanje znanja i vještina iz oblasti energetskog certificiranja i energetskih pregleda objekata.

Više informacija o Programu stručnog osposobljavanja i usavršavanja, planiranim terminima održavanja i ostalim uslovima možete dobiti na

Kontakt osoba:  Leonida Hadžimuratović, dipl.ing.arh.

Tel:(033) 56 35 89, Fax: (033) 205 725

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

AGENDA programa blagovremeno će biti dostavljena svim registrovanim učesnicima.

 

POZIV

PRIJAVNICA

Poziv za Program finansiranja projekata smanjenja potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru kroz Revolving fond

Od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) daje značajan doprinos u promicanju energijske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE) u BiH kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj, zahvaljujući finansijerima projekta, Vladi Švedske, Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, te saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i drugim partnerima.

Implementacijom 137 infrastrukturnih projekata i primjenom EMIS-a(informacioni sistem za upravljanja energijom) u više od 5000 javnih objekata, postignuti su višestruki benefiti u pogledu smanjenja emisija štetnih gasova (11.300 tona CO2 na godišnjem nivou), unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata smanjenjem potrošnje energije za preko 50%, unapređenja energijske efikasnosti sistema javne rasvjete, povećanja svijesti javnosti, kreiranju povoljnog ambijenta za ulaganje u infrastrukturne EE mjere uz istovremeno kreiranje preko 1700 „zelenih radnih mjesta“ i reinvestiranja postignutih finansijskih ušteda (godišnje uštede u javnim budžetima od preko 4.000.000 KM) u nove aktivnosti.

Projektne aktivnosti usklađene su sa smjernicama Evropske unije (Direktiva energetskih usluga, EPBD direktiva) i Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice, kao i obavezom BiH da izvještava o trenutnoj potrošnji energije i energijskim uštedama u skladu sa Akcionim planovima energijske efikasnosti.

Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS su kroz tehničku asistenciju UNDP-a i projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', radili na uspostavi Revolving fonda za finansiranje projekata potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti.

Uspostavom navedenog finansijskog mehanizma specijaliziranog za finansiranje jasno definiranih vrsta projekata, stvara se mogućnost značajnog promicanja energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru.

U svrhu jačanja kapaciteta, uz profesionalno osposobljavanje i usavršavanje svih zainteresiranih korisnika i aplikanata sredstava putem Javnih poziva iz Revolving fonda, imamo čast najaviti realizaciju jednodnevnog programa stručne edukacije namijene Općinama/Kantonima, predstavnicima javnih objekata, komunalnih preduzeća, te malih i srednjih preduzeća.

Ovim putem, pozivamo sva zainteresovana lica javnog i privatnog sektora da uzmu učešće na jednodnevnoj stručnoj edukaciji pod nazivom:
PROGRAM FINANSIRANJA PROJEKATA SMANJENJA POTROŠNJE ENERGIJE I KORIŠTENJA OIE KAO MJERE EE U JAVNOM I PRIVATNOM SEKTORU KROZ REVOLVING FOND


Organizatorski okvir Programa čine UNDP u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBIH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Privrednom/Gospodarskom komorom FBIH, Privrednom komorom Republike Srpske, Vladom Švedske, Udruženjem termoenergetičara BiH, uz podršku Saveza gradova i općina FBIH, Saveza opština i gradova RS i tehničkom asistencijom organizacija CETEOR Sarajevo i CRP Tuzla.


Kroz jednodnevni stručni program, svim zainteresiranim licima će se ponuditi stručno osmišljen program o metodologiji apliciranja projektnih prijedloga putem Javnih poziva, kroz konkretne primjere i tematske oblasti relevantne za sticanje uslova dobivanja sredstava iz Revolving fonda, potrebnih za implementaciju mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, vođen od strane renomiranih stručnjaka iz ove oblasti.

Učesnici su oslobođeni kotizacije, uz napomenu da je broj učesnika Programa ograničen; s toga Vas molimo da se putem Obrazca za prijavu, pravovremeno registrujete i to na: 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili fax: 033 205 725

 

Poziv za FBiH Poziv za RS
Agenda za FBiH Agenda za RS
Prijavnica za FBiH Prijavnica za RS

PORTODIMARE - geoPORtal of TOols & Data for sustaInable Management of coAstal and maRine Environment

CETEOR d.o.o Sarajevo se, uz još 11 projektnih partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, kandidirao na prvi javni poziv transnacionalnog Jadransko-jonskog programa INTERREG V-B 2014.-2020. (ADRION) “PORTODIMARE”. Ovaj projekat je odobren za financiranje u vremenskom periodu od dvije godine. Projekt je započeo s implementacijom početkom februara tekuće godine.

Opširnije...

Kontaktirajte nas

Topal Osman Paše 32B,
(preko puta stadiona Grbavica)
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: 00387 33 563 580
Fax: 00387 33 205 725

E-mail: info@ceteor.ba

Testimonials