U organizaciji kompanije XELLA BH d.o.o. Tuzla, u Sarajevu je 7. marta održan simpozij “Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u arhitekturi i građevinarstvu” koji je okupio oko 300 stručnjaka iz BiH, regiona i Evrope. Kroz prezentacije iskustava, te panel-diskusije, učesnici su razmijenili iskustva o novim trendovima u gradnji, ali i perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svjetlu standarda energetski efikasne i pasivne gradnje. Krajnji cilj ovog simpozija bio je da ukaže na apsolutnu neophodnost masovne uštede energije i pokaže da napori koji se ulažu u energetski efikasne zgrade moraju ići ruku pod ruku sa korištenjem proizvoda koji imaju reduciran uticaj na životnu okolinu, štede energiju, obezbjeđuju zdrav i ugodan životni i radni prostor.

 

Pored kompanije XELLA BH d.o.o iz Tuzle kao glavnog inicijatora i organizator ovog skupa, partneri u ovom projektu su CETEOR Sarajevo, Arhitektonski fakultet u Banjaluci, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis iz Sarajeva, RETRC iz Sarajeva, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Savez arhitekata Republike Srpske.

Čast da sa prvom prezentacijom otovri Simpozij pripala je Voditelju odjela energije CETEOR d.o.o. Sarajevo – Sanjinu Avdiću. Video prezentacije “Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini, trenutno stanje, zakonska regulativa, realizovani i planirani projekti” možete pogledati na donjim linkovima.

Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini, trenutno stanje, zakonska regulativa, realizovani i planirani projekti (prvi dio) – Prikaži film

Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini, trenutno stanje, zakonska regulativa, realizovani i planirani projekti (drugi dio) – Prikaži film

Više informaijca o skupu možete naći na www.ytong.ba ili na direktnom linku http://www.ytong.ba/ba/content/vesti_1218_1893.php.