Konferencija „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse“, u okviru devetnaestog međunarodnog bh sajama „ZEPS 2012“, održat će se 4. i 5. oktobra 2012. godine u Zenici u organizaciji Centra za ekonomski tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) i Poslovni sistemi RMK Zenica te pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Partner poslovne Konferencije je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

O dosadašnjim dostignućima, kvalitetu i raznovrsnosti dovoljno govori činjenica da je na prethodnim osamnaest sajmova učestvovalo preko 9.000 izlagača i preko 1.200.000 posjetilaca. Ove brojke su svakako garant uspjeha i slijedećeg po redu sajma „ZEPS 2012“.

Za razliku od dosadašnjih, ovogodišnji sajam biće bogatiji za jedan događaj koji će zasigurno privući pažnju šire javnosti, pogotovo uzme li se u obzir činjenica da je riječ o jako aktuelnoj temi. Konferencija je osmišljena tako da pokrije sve relevantne oblasti, kako bi se stvorila cjelokupna slika o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije u BiH i okruženju kroz slijedeće tematske sesije:

  • Sesija 1 – EE/OIE – generator zapošljavanja i ekonomskog razvoja
  • Sesija 2 – Pravni okvir u BiH i okruženju
  • Sesija 3 – Međunarnod programi i saradnja
  • Sesija 4 – Finansiranje projekata EE/OIE – Podsticajni mehanizmi
  • Sesija 5 – Razvoj tehnologija i EE/OIE proizvoda
  • Sesija 6 – Projekti energetske efikasnosti
  • Sesija 7a – Projekti obnovljivih izvora energije
  • Sesija 7b – Biomasa u BiH – Tržište i razvoj privrede
  • Sesija 8 – EE i OIE u saobraćaju

Konferencija će biti odlična prilika da podjelite Vaša iskustva iz oblasti EE/OIE sa učesnicima konferencije, ali isto tako da čujete iskustva drugih u ovim oblastima te steknete poznanstva koja mogu biti od značaja za Vaš budući rad. Napominjemo da je učešće na konferenciji besplatno.

Očekujemo da će konferencija okupiti:

stručnjake i menadžere iz energetskih organizacija, industrije, zgradarstva i transporta, naučne i stručne radnike, predstavnike finansijskih institucija;
predstavnike ministarstava zaduženih za snabdijevanje energijom, za podsticanje energetske efikasnosti i primjene obnovljivih izvora energije i zaštitu okoline, proizvođače opreme i građevinskih materijala iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te
predstavnike nevladinih organizacija.

Cilj Konferencije:

Podizanje svijest i poticanje na korištenje obnovljivih izvora energije i efikasnoj upotrebi energije. Poticanje korištenja OIE je strateški cilj Europske unije jer je u skladu sa strategijom održivog razvoja te vodi smanjenju emisija stakleničkih gasova i zaštiti okoliša, smanjenju zavisnosti o uvoznim energentima i povećanju sigurnosti snabdijevanja, mogućnosti ostvarenja lokalnog i regionalnog razvoja i time povećanju zaposlenosti otvaranjem novih radnih mjesta.

Za prijavu učešća na Konferenciji molimo Vas da popunjenu dostavite na ehadzikadic@ceteor.ba ili fax 033 205 725 najkasnije do 01.10.2012.

POZIV I PRIJAVA:

Poziv ucesnici

Prijava za učesnike