Ponosno objavljujemo dokument D2.2 – Analiza zelenog sektora, rađen u okviru projekta ADDUPT tokom 2023. godine, a u kojem učestvuje CETEOR

Ovaj izvještaj je sveobuhvatna analiza u okviru projekta ADDUPT, čiji je cilj rješavanje izazova s kojima se suočava sektor stručnog obrazovanja i obuke u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ove zemlje dijele zajedničke probleme neusklađenosti vještina između ponude SOO i rastućih potreba poslodavaca. Primarna svrha izvještaja je rasvijetliti trenutne trendove i promjenjive potrebe tržišta rada zelenog sektora u partnerskim zemljama zapadnog Balkana. Kroz ovu analizu, projekat želi uspostaviti operativni mehanizam koji efikasno procijenjuje poslovne potrebe u zelenom sektoru. Cilj je omogućiti pravovremene, ciljane i sveobuhvatne prilagodbe u pružanju stručnog obrazovanja i obuke, kako bi se premostio jaz u vještinama između sistema stručnog obrazovanja i obuke i tržišta rada u zelenom sektoru.

Projekt ADDUPT postavlja ciljeve usmjerene na jačanje regionalnog stručnog obrazovanja i obuke (SOO) te razvoj plodnih odnosa s dinamičnim zelenim sektorom. Nastojimo uskladiti ponudu SOO s potrebama ekološki osviješćenih industrija, pružiti dubinsku analizu zelenog sektora u zemljama sudionicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Srdačno zahvaljujemo svima koji su doprinijeli stvaranju ovog dokumenta kroz istraživanje, sudjelovanje na radionicama i pruženi feedback. Vaša predanost bila je ključna za postizanje ovog značajnog koraka prema održivijoj budućnosti.

Dokument možete preuzeti OVDJE

Za više informacija o projektu ADDUPT posjetite https://learning4green.eu/