U Neumu je 28. i 29. septembra 2017. godine u organizaciji firme CETEOR Sarajevo održano šesto Savjetovanje o energetici u BiH na temu: energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi, put ka energetikom zaokretu. Savjetovanju je prisustvovalo preko 160 učesnika iz BiH i regiona. Vodeći partneri ovog događaja su bili GIZ i UNDP BiH, a vodeći sponzori IPSA Institut i Xella BH – Ytong. Sponzori i parneri događaja su bili Hoval, Knauf Insulation, Wilo, REIC, Whova, Thermoflux, GGF, Danfoss, Polytehnik, Adensa, Energistika.ba, a medijski pokrovitelji VI Savjetovanja su bili Akta.ba i RSG Radio.

U okviru savjetovanja održano je pet panel diskusija na teme:

  1. Energetski zaokret
  2. Strateško energetsko planiranje
  3. Energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u funkciji lokalnog održivog razvoja
  4. Mehanizmi finansiranja projekata EE i OIE
  5. Inovativni biznis modeli  u EE i OIE

Gosti na panel diskusijama bili su predstavnici domaćih i stranih kompanija i organizacija. Kroz sve panele se nastojalo primjerima iz prakse pokazati i dokazati da je u određenim dijelovima BiH energetski zaokret već započeo, ali za sistemsko rješenje zaokret mora biti politika sa državnog nivoa.

U okviru Savjetovanja objavljeno je šesnaest referata u okviru kojih su učesnici skupa razmijenili svoja iskustva, posebno na povećanju energijske efikasnosti u zgradarstvu, te novim tehnikama kad je u pitanju energijska efikasnost.

Ovim putem se želimo zahvaliti svim učesnicima na ukazanom povjerenju i odvojenom vremenu koje su posvetili VI Savjetovanju. Iskreno se nadamo da ćemo naša iskustva i dalje razmjenjivati sa Vama, kako bi postigli ono čemu zajedno težimo, a čemu je bio i namijenjen ovaj događaj, a to je podizanje svijesti o značaju unaprijeđenja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, razmjena praktičnih iskustava, sticanja novih znanja i ne manje vaznih, novih poznanstava i poslovnih kontakata.

Slika sa događaja se mogu pogledati na ovom LINKU.