Po ugledu na zemlje Evropske unije, CETEOR je razvio niz vlastitih programa za usavršavanje iz područja sistema okolinskog upravljanja, sigurnosti hrane, zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenih na radnom mjestu. Naši programi usavršavanja Vas upoznaju s najnovijim dostignućima u svijetu teorije i prakse u navedenim oblastima.
Programi se mogu provoditi prema tematici predviđenoj u pojedinim seminarima ili se sadržajima i načinom obrade prilagođavaju specifičnim potrebama i situacijama korisnika.
Svi navedeni programi CETEOR-a prilagođavaju se oblikom i načinom prezentacije učesnicima kojima su namijenjeni i stalno se inoviraju i osavremenjuju. U realizaciji se koriste savremene metode rada s odraslim ljudima, diskusije, vježbe, grupni rad, uz upotrebu najnovijih nastavnih tehnologija. Rad se organizuje u malim grupama što omogućuje aktivno uključivanje svih učesnika.
Trajanje seminara ograničava se na jedan do tri radna dana, po sedam nastavnih sati dnevno, ovisno o temi i raspoloživom vremenu. U radu seminara koriste se savremene metode edukativnog rada s odraslima uvažavajući njihova postojeća stručna i radna iskustva i znanja, uz aktivno sudjelovanje svih sudionika u individualnom ili grupnom rješavanju zadataka, analizama primjena iz prakse, igranja uloga i aktivnog rješavanja različitih situacija sličnih svakodnevnim radnim situacijama u kojima se mogu naći rukovoditelji i voditelji ili članovi radnih timova.
U nastavku navodimo naslove pojedinih seminara/školovanja sa izvedbenim programima, a njihova dužina trajanja i način realizacije planiraju se blagovremeno u saradnji sa našim korisnicima.
Školovanja
I. ŠKOLA ZA INTERNOG AUDITORA:
- Interni auditor sistema upravljanja kvalitetom;
- Interni auditor sistema okolinskog upravljanja;
- Interni auditor sistema HACCP-a;
- Interni auditor sistema upravljanja sigurnosti hrane;
- Interni auditor zastite zdravlja zaposlenih i sigurnost na radnom mjestu.
II: ŠKOLA SARADNIK ZA UPRAVLJANJE OTPADOM
III. ŠKOLA MENADŽER SISTEMA OKOLINSKOG UPRAVLJANJA
IV. ŠKOLA MENADŽER ZAŠTITE ZDRAVLJA I SIGURNOSTI ZAPOSLENIH
V. ŠKOLOVANJE ZA MENADŽERA SIGURNOSTI HRANE
Seminari
I. SEMINARI IZ OBASTI OKOLINSKOG UPRAVLJANJA:
- Povećanje energijske efikasnosti
- Priprema postojećih pogona i postrojenja u cilju dobijanja okolinske dozvole
- Monitoring kvaliteta zraka
- Praćenje emisije zagađujućih materija iz stacionarnih izvora
- Aspekti zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu kod realizacije infrastrukturnih projekata
- Održiva energetika
- Programi međunarodne okolinske podrške bosni i hercegovini
- Zaštita okoline i okolinsko upravljanje
- Osnove zaštite okoline
- Povećanje energetske efikasnosti preduzeća
- Upravljanje kemikalijama i upravljanje rizicima
- Upravljanje otpadom
- Katastar emisija
- Plan intervencija u zaštiti okoliša
- Procesno orjentisani sistem okolinskog upravljanja
- Okolinsko pravo
- Okolina
- Tehnika okoline
- Opasne tvari
- Upravljanje projektom i organizacijom
- Ekonomija okoline
II: SEMINARI IZ OBLASTI UPRAVLJANJA SIGURNOŠĆU HRANE
- Uzroci i izrada procjene stepena neispravnosti hrane
- Sistem upravljanja sigurnošću hrane (standard ISO 22000)
- Projektni pristup izgradnji sistema upravljanja sigurnošću hrane
- Dizajn i redizajn poslovnih procesa (identificiranje kritičnih tačaka)
- Pravne i normativne osnove u vezi sa sigurnošću hrane
- Metodologija izrade PRP planova i HACCP planova
- Tehnike, alati i mjerenja u sistemu upravljanja sigurnošću hrane
- Osnove menadžmenta i psihološki aspekti suvremenog upravljanja
- Osigurati profit sa zdravstvenio ispravnom hranom
III. SEMINARI IZ OBLASTI ZAŠTITE ZDRAVLJA I SIGURNOSTI ZAPOSLENIH NA RADNOM MJESTU
- Izvori ugrožavanja ljudi, dobara i izrada procjene rizika
- Sistem upravljanja sigurnošću i rizicima (standard ASNZ 4760, ISO 17799 i OHSAS 18001)
- Dizajn i redizajn organizacije i poslovnih procesa (identifikacija rizika)
- Projektni pristup izgradnji sistema upravljanja sigurnošću i rizicima
- Pravne i normativne osnove u vezi sa sigurnošću i rizicima
- Tehnike, alati i mjerenja u sustavu upravljanja sigurnošću i rizicima
- Osnove menadžmenta i psihološke osnove suvremenog upravljanja
- Okolina, zdravlje i sigurnost kod izvođenja građevinskih radova
Savjetovanja
- Savjetovanja iz oblasti:
- Okolinsko upravljanje;
- Upravljanje sigurnosti hrane;
- Upravljanje rizicima;
- Zaštita zdravlja i sigurnosti zaposlenih;
- Energetska efikasnost