VET instituti na Zapadnom Balkanu i tržište rada zelenog sektora

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj – ceteor.ba CETEOR je dio konzorcijuma projekta ADDUPT, koji predviđa rješavanje potreba VET sektora u tri zemlje zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori – koje se suočavaju sa zajedničkim izazovima neusklađenosti vještina između ponude VET-a i zahtjeva poslodavaca.

Instituti za stručno obrazovanje i obuku (VET) na Zapadnom Balkanu su od vitalnog značaja za zadovoljavanje potražnje za kvalifikovanim stručnjacima u zelenom sektoru u nastajanju. Ovi instituti nude specijalizovane kurseve i praktičnu obuku o održivoj energiji, očuvanju životne sredine i obnovljivim resursima.

Tržište rada zelenog sektora na Zapadnom Balkanu brzo raste, a vlade i kompanije ulažu u obnovljive izvore energije i ekološke inicijative. VET instituti premošćuju jaz u vještinama sarađujući sa zainteresiranim stranama iz industrije i pripremajući učenike za zelene mogućnosti zapošljavanja.

VET instituti oblikuju radnu snagu budućnosti, njegujući ekološki osviještene profesionalce koji mogu pozitivno utjecati na društvo i privredu. Prihvaćanjem obrazovanja usmjerenog na održivost, zemlje zapadnog Balkana pokreću zeleniju i prosperitetniju budućnost.