Online Konferencija EduEnergy 2.0, zakazana za 30. oktobar 2024. godine, ima za cilj kreiranje dijaloga o ključnoj ulozi stručnog obrazovanja i obuke (VET) u procesu energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu. Ovaj online događaj će okupiti relevantne aktere iz sektora obrazovanja i energetike kako bi raspravljali o tome kako obrazovni sistemi mogu podržati razvoj radne snage potrebne za zelenu ekonomiju.

Zelena tranzicija, zasnovana na principima održivosti i društvene pravednosti, zahtijeva prilagodljive strategije na tržištu rada, s posebnim fokusom na “ozelenjavanje” obrazovnih sistema. Kao dio ovog procesa, EduEnergy 2.0 će se fokusirati na to kako obrazovanje može doprinijeti osposobljavanju radne snage za sektor obnovljive energije, uz promoviranje rodne ravnopravnosti, ekonomske uključenosti i socijalne održivosti.

Konferencija će okupiti predstavnike ministarstava, institucija za stručno obrazovanje i obuku (VET), privrednih komora, udruženja poslodavaca, stručnjake za obrazovanje i razvoj tržišta rada, te organizacije koje se bave društvenom održivošću i rodnom ravnopravnošću.

Profesor Toni Babarović će održati izlaganje o izboru srednjih škola, karijernoj zrelosti i rodnim stereotipima, predstavljajući izazove i podršku učenicima u Hrvatskoj. CETEOR i IRMO će prezentirati istraživanje o utjecaju energetske tranzicije na zapošljavanje i vještine radne snage u sektoru obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, s projekcijama do 2030. godine. ERI SEE će analizirati trenutne obrazovne programe u sektoru energije i buduće potrebe za vještinama u kontekstu zelene tranzicije. Zaključci konferencije biće integrisani u preporuke za politike i korišteni za planiranje kratkoročnih i srednjoročnih akcija u sektoru obrazovanja i obuke u cilju podrške pravednoj i inkluzivnoj zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju organizuje Inicijativa za reformu obrazovanja Jugoistočne Evrope – ERI SEE u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ je dio 2. Regionalne berze električne energije: Zelena agenda: Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora na Zapadnom Balkanu konferencije i u okviru projekta Usluge obnovljive energije u obrazovanju i obuci – RESET. RESET projekat je komponenta regionalnog projekta Zelene agende: dekarbonizacija sektora električne energije na Zapadnom Balkanu, koji implementira GIZ. Projekte je naručilo Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Konferencija je međunarodnog karaktera i namjenjena je svim zainteresovanim pojedincima i organizacijama koje žele da doprinesu transformaciji obrazovanja za održivu budućnost energije u regionu.

Za dodatne informacije o samoj konferenciji, govornicima i panelu koji će omogućiti diskusiju o održivom obrazovanju za zeleni energetski sektor, posjetite stranicu događaja.

Registracija za ONLINE EduEnergy 2.0 Konferenciju će biti otvorena za sve zainteresovane pojedince, a registracija ostaje će otvorena dok se ne potvrde sva slobodna mjesta.  Svi zainteresovani mogu se registrovati OVDJE, a dostupna je i AGENDA KONFERENCIJE.

Kontakt organizatora: Education Reform Initiative of South Eastern Europe – ERI SEE, Ivana Živadinović, na e-mail adresu ivana.zivadinovic@erisee.org.

Registrujte se sada i budite dio kreiranja budućnosti energetske tranzicije u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu!