U organizaciji CETEOR-a, kompanije ovlaštene od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja za provođenje Programa osposobljavanja i godišnjeg stručnog usavršavanja za lica koja provode energetske preglede i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih zgrada sa jednostavnim i složenim tehničkim sistemima, održan je dvodnevni Program stručnog usavršavanja 29 i 30. 11. 2018. godine u prostorijama hotela Hills Sarajevo kojem je prisustvovalo 39 učesnika/auditora.

U okviru dvodnevnog programa, slušaoci su imali priliku usvojiti i usavršiti znanja iz slijedećih programskih cjelina: Zakon o energijskoj efikasnosti u FBIH – dinamika izrade i donošenja podzakonskih akata (Nove uredbe, web registar-aktivnosti FMPU); Provođenje energijskih audita i izrada energijskih certifikata prema Uredbi o provođenju energijskih pregleda i izdavanju energijskih certifikata (”Službene novine FBIH br. 87/18); Sadržaj projektne dokumentacije u pogledu zadovoljavanja minimalnih zahtijeva za energetske karakteristike zgrada u FBIH; Perspektiva razvoja tehnologija i upravljanje troškovima za energiju; Prezentacija ”Modela energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo”; Simbioza energije, komfora i arhitekture uz osvrt na niskoenergijsku i pasivnu gradnju i standarde u BiH i izvan granica BiH; Inovativni modeli finansiranja i ugovaranja projekata EE; Inovativna rješenja za poboljšanje EE i unapređenja obavljanja energijskih audita upotrebom mjernih uređaja.

Po prvi put u praksi auditora u BIH izvršena je prezentacija uređaja Blower door test-a nakon čega je izvršen praktični dio obuke sa konkretnim mjerenjima i prikazom rezultata na licu mjesta.

Nakon uspješno okončanog Programa, učesnicima je dodijeljeno Uvjerenje o učešću.

Fotografije sa programa Usavršavanja možete pogledati klikom na Link