Info mediji: LINK

FB CETEOR: LINK

 

U Sarajevu je počela još jedna u nizu Obuka/ Programa osposobljavanja energetskih certifikatora (Modul 1) koju po XII put organizuje Nosioc Programa, CETEOR Sarajevo.

 

Grupu čini 15 polaznika mašinske, elektro, građevinske i arhitektonske struke kojima će se upriličiti predavanja i praktični primjeri univerzitetskih radnika, iskusnih projektanata, proizvođača EE i OIE opreme, autora software za proračun potrebne toplotne energije na nivou zgrade, te stručnjaka CETEOR-a, iz oblasti energetike/energije, energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Obuka će trajati 5 dana, od utorka 28.10. do subote 01.11. tekuće godine.

Po uspješnom završetku Programa obuke, polaznicima će biti uručena uvjerenja na osnovu kojih će, pred stručnom komisijom Federalnog ministarstva prostornog uređnja, polagati ispit i steči zvanje energetskog certifikatora, te na taj način postati dio grupe koja broji nešto manje od 400 inženjera-certifikatora.

Ovom obukom, CETEOR Sarajevo, još jednom je potvrdio legitimitet vodeće kompanije u BiH iz oblasti EE i OIE, te je tako do sada uspješno realizovano 12 obuka za Modul 1, 4 obuke za Modul 2 i dvije obuke dodatnog Programa stručnog usavršavanja. Osposobljeno je preko 350 energetskih certifikatora mašinke, elektro, građevinske i arhitektonske struke, koji mogu provoditi energetske preglede, te kroz pravno lice, izdavati energetske certifikate.

U nadolazećem periodu (novembar/decembar CETEOR planira održati i obuku Modula 2, kao i Program stručnog usavršavanja namjenjenog svim ovlaštenim kompanijama za provođenje energetskih prelgeda i energetsko certificiranje objekata, kao i svim ostalim zainteresiranim stranama koji žele proći praktičan primjer energetskog pregleda, rad na terenu, te pripremu podataka, unošenje u software i izradu energetskog certifikata.

Više informacija o Programu stručnog osposobljavanja i usavršavanja u FBiH, planiranim terminima održavanja i ostalim uslovima može se naći: (033) 563 587,  certificiranje@ceteor.ba