EduEnergy online Konferencija: EduEnergy 2.0 – Oblikovanje budućnosti energetske tranzicije u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu

Online Konferencija EduEnergy 2.0, zakazana za 30. oktobar 2024. godine, ima za cilj kreiranje dijaloga o ključnoj ulozi stručnog obrazovanja i obuke (VET) u procesu energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije na Zapadnom Balkanu. Ovaj online događaj će okupiti relevantne aktere iz sektora obrazovanja i energetike kako bi raspravljali o tome kako obrazovni sistemi mogu podržati razvoj radne snage potrebne za zelenu ekonomiju.

Zelena tranzicija, zasnovana na principima održivosti i društvene pravednosti, zahtijeva prilagodljive strategije na tržištu rada, s posebnim fokusom na “ozelenjavanje” obrazovnih sistema. Kao dio ovog procesa, EduEnergy 2.0 će se fokusirati na to kako obrazovanje može doprinijeti osposobljavanju radne snage za sektor obnovljive energije, uz promoviranje rodne ravnopravnosti, ekonomske uključenosti i socijalne održivosti.

Konferencija će okupiti predstavnike ministarstava, institucija za stručno obrazovanje i obuku (VET), privrednih komora, udruženja poslodavaca, stručnjake za obrazovanje i razvoj tržišta rada, te organizacije koje se bave društvenom održivošću i rodnom ravnopravnošću.

Profesor Toni Babarović će održati izlaganje o izboru srednjih škola, karijernoj zrelosti i rodnim stereotipima, predstavljajući izazove i podršku učenicima u Hrvatskoj. CETEOR i IRMO će prezentirati istraživanje o utjecaju energetske tranzicije na zapošljavanje i vještine radne snage u sektoru obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu, s projekcijama do 2030. godine. ERI SEE će analizirati trenutne obrazovne programe u sektoru energije i buduće potrebe za vještinama u kontekstu zelene tranzicije. Zaključci konferencije biće integrisani u preporuke za politike i korišteni za planiranje kratkoročnih i srednjoročnih akcija u sektoru obrazovanja i obuke u cilju podrške pravednoj i inkluzivnoj zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

Konferenciju organizuje Inicijativa za reformu obrazovanja Jugoistočne Evrope – ERI SEE u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ je dio 2. Regionalne berze električne energije: Zelena agenda: Dekarbonizacija elektroenergetskog sektora na Zapadnom Balkanu konferencije i u okviru projekta Usluge obnovljive energije u obrazovanju i obuci – RESET. RESET projekat je komponenta regionalnog projekta Zelene agende: dekarbonizacija sektora električne energije na Zapadnom Balkanu, koji implementira GIZ. Projekte je naručilo Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Konferencija je međunarodnog karaktera i namjenjena je svim zainteresovanim pojedincima i organizacijama koje žele da doprinesu transformaciji obrazovanja za održivu budućnost energije u regionu.

Za dodatne informacije o samoj konferenciji, govornicima i panelu koji će omogućiti diskusiju o održivom obrazovanju za zeleni energetski sektor, posjetite stranicu događaja.

Registracija za ONLINE EduEnergy 2.0 Konferenciju će biti otvorena za sve zainteresovane pojedince, a registracija ostaje će otvorena dok se ne potvrde sva slobodna mjesta.  Svi zainteresovani mogu se registrovati OVDJE, a dostupna je i AGENDA KONFERENCIJE.

Kontakt organizatora: Education Reform Initiative of South Eastern Europe – ERI SEE, Ivana Živadinović, na e-mail adresu ivana.zivadinovic@erisee.org.

Registrujte se sada i budite dio kreiranja budućnosti energetske tranzicije u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu!


Praktična obuka: Implementacija ESG-a i CSRD Direktive u praksi

CETEOR vas poziva na dvodnevnu praktičnu obuku koja je osmišljena kako bi vam pružila temeljno razumijevanje ESG principa i zahtjeva CSRD direktive, kao i smjernice za izradu ESG izvještaja prema ESRS standardima.

Datum: 5-6. decembar 2024.
Lokacija: Hotel Hills, Sarajevo

Kome je obuka namijenjena?

Ova obuka je idealna za:

  • Menadžere i rukovodioce
  • Stručnjake iz oblasti održivosti, finansija i korporativnog upravljanja
  • Pravne i regulatorne timove odgovorne za ESG i CSRD izvještavanje
  • Projekt menadžere, investitore, te sve koji žele unaprijediti znanja o održivom poslovanju.

Šta ćete naučiti?

Prvi dan posvećen je razumevanju ESG principa i CSRD direktive, dok drugi dan uključuje praktične vježbe za pripremu ESG izvještaja. Neke od ključnih tema su:

  • Uvod u ESG principe
  • EU CSRD direktiva i ESRS standardi
  • Razvoj ESG strategije i uvođenje ESMS sistema
  • ESG due diligence praksa
  • Priprema ESG izvještaja prema ESRS standardima

Predavači

Iskusni stručnjaci iz oblasti ekonomije okoliša i ekologije sa preko 15 godina iskustva, sa saradnjama sa organizacijama poput Svjetske banke, IFC, UNDP, GIZ.

Kotizacija

  • 1. dan (ESG i CSRD direktiva) – 290 KM
  • 2. dan (ESG izvještavanje) – 290 KM
  • Oba dana – 500 KM

Popusti za više učesnika iz istog subjekta:

  • 5% za drugog učesnika
  • 10% za trećeg učesnika
  • Četvrti učesnik GRATIS!

Mjesto održavanja

Obuka se održava u hotelu Hills Sarajevo, a učesnici ostvaruju popust na smještaj.

Registracija putem on-line prijave PRIJAVA.

Detaljne informacije se nalaze OVDJE.

Za više informacija: ekavazovic@ceteor.ba

 


Ceteor vas poziva na PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA LICA KOJA VRŠE ENERGIJSKI AUDIT I/ILI ENERGIJSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA SA SLOŽENIM TEHNIČKIM SISTEMOM – M O D U L  2

Ceteor vas poziva na PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA LICA KOJA VRŠE ENERGIJSKI AUDIT I/ILI ENERGIJSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA SA SLOŽENIM TEHNIČKIM SISTEMOM – M O D U L  2

CETEOR organizuje Program osposobljavanja lica koja vrše energijski audit i/ili energijsko certificiranje zgrada sa složenim tehničkim sistemom – MODUL 2, koji će se održati 02. – 05. decembra 2024. godine u Hotelu Hills u Sarajevu (teoretski dio nastave će se održati ONLINE, a praktični dio nastave u hotelu Hills 5.12.2024. godine).

TERMIN ODRŽAVANJA CJELODNEVNE NASTAVE (09:00 – 17:00 H) ZA INŽENJERE:

  • MAŠINSKE STRUKE (02. – 05.12.2024.)
  • ARHITEKTONSKE/GRAĐEVINSKE STRUKE (03. – 05.12.2024.)
  • ELEKTROTEHNIČKE STRUKE (04. – 05.12.2024.)

Više informacija o Programu osposobljavanja u FBiH i načinu prijave možete dobiti putem: Tel: +387 33 563 582, fax: +387 33 205 725, certificiranje@ceteor.ba; www.ceteor.ba

Detaljne informacije poziva pročitajte OVDJE.

Prijavu možete izvršiti putem prijavnice koja se nalazi ovom LINKU.


Ceteor vas poziva na PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA LICA KOJA VRŠE ENERGIJSKI AUDIT I/ILI ENERGIJSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA SA JEDNOSTAVNIM TEHNIČKIM SISTEMOM – M O D U L  1

Ceteor vas poziva na PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA LICA KOJA VRŠE ENERGIJSKI AUDIT I/ILI ENERGIJSKO CERTIFICIRANJE ZGRADA SA JEDNOSTAVNIM TEHNIČKIM SISTEMOM – M O D U L  1

 

CETEOR organizuje Program osposobljavanja lica koja vrše energijski audit i/ili energijsko certificiranje zgrada sa jednostavnim tehničkim sistemom MODUL 1, koji će se održati 18. - 22. novembar 2024. godineTeorijski dio nastave će se održavati ONLINE, a praktični dio nastave u hotelu Hills Sarajevo.

TERMIN ODRŽAVANJA CJELODNEVNE NASTAVE (09:00 – 17:00 H) ZA INŽENJERE:

  • MAŠINSKE STRUKE
  • ARHITEKTONSKE/GRAĐEVINSKE STRUKE
  • ELEKTROTEHNIČKE STRUKE

NOVOSTI ZA PROJEKTANTE

Prema izmjenama i dopunama Pravilnik-o-minimalnim-zahtjevima-za-energijske-karakteristike-zgrada-34-23.pdf (fmpu.gov.ba) od 10.05.2023.godine (“Službene novine Federacije BiH” broj 34) Elaborat energijskih karakteristika zgrade u članu 66. stav (1) mijenja se i glasi:  “(1) Elaborat iz čl. 58. i 64. ovog Pravilnika, izrađuju i potpisuju:

  1. a) za zgrade sa jednostavnim tehničkim sistemom stručna kvalificirana lica arhitektonske ili građevinske ili mašinske ili elektro struke uposlena ili na drugi način angažirana od strane pravnog lica koje je registrovano za projektovanje, arhitektonske i inženjerske djelatnosti, tehničko savjetovanje i stručni nadzor gradnje objekata
  2. b) za zgrade sa složenim tehničkim sistemom stručna kvalificirana lica arhitektonske/građevinske, mašinske i elektro struke koje su u stalnom radnom odnosu sa punim radnim vremenom u pravnom licu koje je registrovano za projektovanje, arhitektonske i inženjerske djelatnosti, tehničko savjetovanje i stručni nadzor gradnje objekata.“

Shodno metodologiji za utvrđivanje energijskih karakteristika zgrada i algoritma za proračun istih i uslova propisanih Uredbom, ova lica su obavezna da pohađaju obuku od strane ovlaštene institucije u trajanju od: 40 sati za Modul 1 (arhitektonska, građevinska, mašinska i elektro struke), 24 sata za Modul 2 (arhitektonska i građevinska struka), 32 sata za Modul 2 (mašinska struka) i 18 sati za Modul 2 (elektro struka).

Više informacija o Programu osposobljavanja u FBiH i načinu prijave možete dobiti klikom OVDJE, Tel: +387 33 563 582, fax: +387 33 205 725, certificiranje@ceteor.ba; www.ceteor.ba

Prijave za obuku obavezne putem prijavnog obrasca. Obrazac za prijavu možete preuzeti OVDJE.


Započeo ADRIREC Projekt

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je projekt ADRIREC službeno započeo održavanjem kick-off sastanka 18. septembra 2024. godine u Trstu. Na sastanku su se razjasnile ključne komponente projekta, što nas čini spremnim za izvanredan početak i uspješno provođenje planiranih aktivnosti.

ADRIREC je usmjeren na podršku energetskoj tranziciji luka u ADRION regiji, s ciljem da ih transformira u niskougljične centre čiste energije koristeći dosad neiskorišteni potencijal obnovljivih izvora energije i primjenu inovativnog koncepta energetskih zajednica.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je razviti praktični toolkit koji će lukama pružiti smjernice i savjete za planiranje njihove tranzicije na čistu energiju. Očekujemo da će ovo ne samo smanjiti emisije CO2 i poboljšati kvalitet zraka, već će iskustva stečena tokom testiranja obnovljivih izvora energije stvoriti repliciranu platformu za druge luke.

Uz entuzijazam i predanost svih partnera, vjerujemo da će ADRIREC značajno doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena i postizanju ugljične neutralnosti u jadransko-jonskoj regiji, što će rezultirati čistijim zrakom i zelenijom budućnošću.

Detalje možete pročitati OVDJE